Blog

W dniu 17 stycznia 2020 roku, w Warszawie w budynku Pasty, odbyło się Walne Zgromadzenie Stowarzyszenia Marsz Niepodległości, na którym został wybrany Zarząd Stowarzyszenia oraz Prezes Stowarzyszenia.

Idea Marszu Niepodległości zrodziła się 10 lat temu w głowie ówczesnego Kierownika Głównego ONR Przemysława Holochera. Do współpracy zaprosił wówczas Młodzież Wszechpolską (Robert Winnicki). Następnie powstał Ruch Narodowy jako organizacja skupiająca w całość wszystkie organizacje narodowe z Polski. I tak według dżentelmeńskiej umowy w skład zarządu Marsz Niepodległości miało wchodzić dwóch działaczy ONR, dwóch z MW, dwóch z RN oraz dwóch niezależnych. Natomiast Prezesem naprzemiennie co trzy lata mieli być przedstawiciele ONR oraz MW. Trzy lata temu z ramienia ONR Prezesem Stowarzyszenia został Robert Bąkiewicz. Okazał się on jednak oszustem, krętaczem, manipulatorem oraz gnidą. Został on wyrzucony z ONR. Krętactwa jakich się dopuścił uniemożliwiły odwołanie go z funkcji Prezesa Stowarzyszenia Marszu Niepodległości. Kłamstwa na temat Zarządu ONR, usuwanie dokumentacji i dezinformacja w przestrzeni publicznej to jedne z wielu czynów, których popuścił się po opuszczeniu szeregów Organizacji. W nieuczciwy sposób skreślał z list członków działaczy jemu nieprzychylnych, wstawiając na listy swoich pionków. Przed samym Walnym Zgromadzeniem dopisał kilkudziesięciu swoich działaczy, aby „głosowanie” odbyło się po jego myśli sprowadził także wynajętych osiłków do „ochrony”. Zgodnie z wcześniejszą umową, Prezesem na kadencję 2020-2023, miał zostać przedstawiciel Młodzieży Wszechpolskiej. Działacze MW zostali zmanipulowani i omamieniu kłamstwami Bąkiewicza. W ustaleniach z działaczami z ONR zgodzili się połączyć siły i zbojkotować głosowanie, co uniemożliwiłoby wybranie Roberta Bąkiewicza na kolejną kadencję, oraz powrót do pierwotnych, obowiązujących ich ustaleń. Jednak MW ostatecznie zachowało się tak, jak można byłoby się tego spodziewać, bez honoru i odpowiedzialności do obietnic współpracy. Młodzież Wszechpolska poparła potulnie Bąkiewicza, który ostatecznie wprowadził do Zarządu Stowarzyszenia 4 przychylnych sobie członków. Były działacz MW, a obecnie poseł Robert Winnicki oficjalnie poparł Bąkiewicza i używając swoich kontaktów z MW, wywarł również wpływ na ich decyzję w głosowaniu. Przedstawiciel ZŻNSZ Przemysław Czyżewski, także poparł Roberta.

W świetle powyższych faktów, Zarząd Młodzieży Wszechpolskiej po raz kolejny okazał się bandą skurwieli bez zasad. Tak samo jak Czyżewski, Bąkiewicz i Winnicki. Dlatego oficjalnie ONR Podhale zrywa jakiekolwiek kontakty z Młodzieżą Wszechpolską oraz Ruchem Narodowym. Co do działaczy niższego szczebla tych organizacji, którzy zapewne nawet nie wiedzieli o machlojach ich starszych kolegów, oczywiście dopuszczamy współpracę.

Jednocześnie chcielibyśmy oznajmić, że jako Stowarzyszenie ONR Podhale, nadal będziemy uczestniczyć, jak co roku, w Marszu Niepodległości w Warszawie, tworząc Kolumnę Nacjonalistycznego Południa, wraz z Małopolskimi Patriotami, Trzecią Drogą, Tarnowskim Obozem Narodowym oraz Patriotycznymi Beskidami.

Pamiętajmy o tym, że Warszawski Marsz, to manifestacja święta niepodległości przez zrzeszone środowiska narodowe oraz wszystkich patriotów, a nie bezprawny monopol i polityczne narzędzie poparcia bandy zachłannych frajerów.